اینترنت اشیا صنعتی چیست؟
اینترنت اشیا صنعتی یا IIoT چیست؟
IIoT مخفف Industrial Internet of Things است و به شبکه ای از دستگاه های متصل در بخش صنعتی اشاره دارد. زیر مجموعه ای از اینترنت اشیا است. ویژگی تعیین کننده دستگاه های متصل در شبکه های IIoT این است که داده ها را بدون تعامل انسان به انسان یا انسان به رایانه منتقل می کنند. دستگاههای متصل از طریق دروازهها، که سرورهای فیزیکی هستند که دادهها را فیلتر میکنند و به دستگاهها و برنامههای نرمافزاری دیگر منتقل میکنند، ارتباط برقرار میکنند.
اصطلاحات IIoT و IoT به شبکه های اختصاصی، مستقل و همچنین شبکه های گسترده تر جهانی اشاره دارد.

تفاوت اینترنت اشیاء صنعتی (IIOT) با IOT
اینترنت اشیاء و اینترنت اشیاء صنعتی از فناوری های رایجی مانند سیستم عامل های ابر، سنسورها، ارتباطات ماشین و ماشین، اتصال و تجزیه و تحلیل داده ها استفاده می کنند ولی برای اهداف مختلف استفاده می شوند.
اینترنت اشیاء دستگاه های زیادی را در مناطق مختلف به یکدیگر وصل میکند. برنامه های کاربردی اینترنت اشیاء، دستگاه ها را در صنایع مانند نفت و گاز، آب و برق و تولید متصل میکند. برنامه های کاربردی IIoT نیز بیشتر به بهبود بهرهوری و بهبود سلامت یا ایمنی در مقایسه با برنامه های کاربردی IOT توجه دارند.
به طور خلاصه می توان گفت اینترنت اشیاء صنعتی باعث شده تا تجهیزات از جمع آوری اطلاعات تا پیاده سازی با یکدیگر ارتباط داشته باشند. در حالی که در گذشته تجهیزات و سیستم ها، سنسورها، آلارم ها و … به طور جداگانه به یکدیگر متصل بودند؛ اما امروزه این اجزاء به یک ساختار واحد متصل بوده که می تواند توسط کاربر قابل دستیابی باشد. با استفاده از اینترنت اشیاء صنعتی می توانید میزان خطاها و نارضایتی ها را به حداقل برسانید و با حداکثر توان و با حداقل هزینه کسب و کار خود را پیش ببرید.
کاربردهای IIOT
IIOT در صنایع مختلفی کاربرد دارد. از جمله موارد استفاده از IIOT می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
- برنامه های کاربردی انبارداری کارخانه هوشمند
- پیشگیری و مراقبت از راه دور
- نظارت بر حمل و نقل کالا
- تدارکات اتصال
- اندازه گیری هوشمند و شبکه هوشمند
- برنامه های شهر هوشمند
- نظارت بر کشاورزی هوشمند و حیوانات
- سیستم های امنیتی صنعتی
- بهینه سازی مصرف انرژی
- حرارت صنعتی، تهویه مطبوع
- نظارت بر تولید تجهیزات
- ردیابی دارایی و تدارکات هوشمند
- نظارت بر ازن، گاز و دما در محیط های صنعتی
- نظارت بر ایمنی و بهداشت کارگران
- مدیریت عملکرد دارایی
کسب و کارهایی که از IIOTدر زیر ساخت های خود استفاده کرده اند، به طور چشمگیری در زمینه های همچون امنیت، بهرهوری و همچنین سودآوری، رشد داشته اند. هرچه استفاده از اینترنت اشیاء صنعتی افزایش یابد، میزان بهرهوری های ذکر شده نیز افزایش خواهد یافت.
ملاحظات و چالش های امنیتی در پذیرش IIoT چیست؟
پذیرش IIoT میتواند نحوه عملکرد صنایع را متحول کند، اما چالش وجود استراتژیهایی برای تقویت تلاشهای تحول دیجیتال و حفظ امنیت در میان افزایش اتصال وجود دارد.
میتوان انتظار داشت که صنایع و شرکتهایی که فناوریهای عملیاتی را مدیریت میکنند، از جنبههایی مانند ایمنی کارگران و کیفیت محصول آگاه باشند. با این حال، با توجه به اینکه OT در اینترنت ادغام شده است، سازمانها شاهد معرفی ماشینهای هوشمندتر و خودکارتر در کار هستند که به نوبه خود چالشهای جدیدی را ایجاد میکند که نیاز به درک عملکرد داخلی IIoT دارد.

با پیادهسازی IIoT، باید روی سه حوزه تمرکز کرد: در دسترس بودن، مقیاسپذیری و امنیت. در دسترس بودن و مقیاس پذیری ممکن است در حال حاضر ماهیت دوم برای عملیات صنعتی باشد، زیرا ممکن است برای مدتی طولانی ایجاد شده یا در تجارت باشد. با این حال، امنیت جایی است که بسیاری در هنگام ادغام اینترنت اشیا صنعتی در عملیات خود دچار مشکل می شوند. برای یک چیز، بسیاری از مشاغل هنوز از سیستم ها و فرآیندهای قدیمی استفاده می کنند. بسیاری از اینها برای دههها کار میکنند و بنابراین بدون تغییر باقی میمانند و در نتیجه پذیرش فناوریهای جدید را پیچیده میکنند.
همچنین، گسترش دستگاههای هوشمند آسیبپذیریهای امنیتی و نگرانی از پاسخگویی امنیتی را به وجود آورده است. پذیرندگان IIoT در واقع مسئولیت ایمن سازی راه اندازی و استفاده از دستگاه های متصل خود را دارند، اما سازندگان دستگاه ها موظفند از مصرف کنندگان خود در هنگام عرضه محصولات خود محافظت کنند. تولیدکنندگان باید بتوانند امنیت کاربران را تضمین کنند و در صورت بروز مسائل امنیتی، اقدامات پیشگیرانه یا اصلاح را ارائه دهند.